paardvoeding

Eczeem ontstaat in 75% van de gevallen door een tekort aan vitale stoffen. Het wordt dus niet veroorzaakt door een teveel aan bepaalde stoffen, maar door een gebrek aan vitamines, mineralen en spoorelementen.
Door die tekorten raakt het lichaam in disbalans waardoor er verzuring ontstaat in het lichaam. In een te zuur milieu leven te veel schimmels en bacteriën.

De schimmel Candida Albicans is altijd wel aanwezig in de darmen, maar als deze de overhand krijgt kan de schimmel zich gaan hechten aan de darmwand en zich zelfs door de darmwand heen verplaatsen naar de bloedbaan. Zit de Candida Albicans eenmaal in de bloedbaan, dan kan hij zich verplaatsen door het hele lichaam en op heel veel plaatsen schade aanrichten. De schimmels kunnen zich gaan vestigen in de hersenen, in de lever, in de alvleesklier, maar ook in de huid van de manenkam, de staart, de onderbuik, enzovoorts. Dit zijn meestal de plaatsen waar de doorbloeding niet optimaal is, omdat de bloedvaten daar heel klein zijn. Op die plaatsen wordt de doorstroming van het bloed ook nog eens belemmerd doordat de bloedlichaampjes (ook wel erythrocyten genoemd) zijn gaan klonteren en stijf zijn geworden. Dit wordt tevens veroorzaakt door het te zure milieu van het lichaam.Om de verzuring een halt toe te roepen is het belangrijk bij de bron van deze verzurings problemen te beginnen. Voedsel is de grootste oorzaak van de verzuring. Heel veel mensen weten voor zichzelf al niet  welke producten het lichaam verzuren,  laat staan dat ze weten wat goed of slecht  is voor een paardenlichaam. Zowel bij mensen als bij paarden geldt: Weet wat je eet, want je bent wat je eet!

We zullen een aantal belangrijke oorzaken van verzuring noemen. Het begint al in onze weilanden.
De grond kan verzuren door zure regen of een veenachtige ondergrond. Door verkeerde bemesting,
zoals varkens-, koeien- , kippen-  of kunstmest kan de grond verzuren. Het beste is natuurlijke bemesting. Door een verkeerde bemesting zal de pH-waarde gaan zakken en dat heeft gevolgen voor de plantengroei in de wei. De sterkste grassoorten en planten blijven over terwijl de goede soorten niet meer gedijen in de te zure grond. De sterkste soorten gras geven dan wel voeding aan onze paarden, maar missen de essentiële voedingsstoffen. De kwaliteit van het paardenlichaam wordt hierdoor steeds minder. Op den duur openbaart zich dit in diverse ziektes zoals eczeem, mok,  astma of bronchitis, artrose, artritis, schimmelinfecties, hoefbevangenheid, slechte kwaliteit hoeven, verzuring van de spieren of algehele vermoeidheid.

Veel mensen gaan bij het zien van deze symptomen het paard wat extra voeding verstrekken.
Helaas werkt dit in de meeste gevallen averechts doordat in deze voeding veel melasse of geraffineerde suikers zitten die de zuurgraad van het lichaam nog verder naar beneden halen.

Op de verpakking van deze voedingsartikelen staat vaak vermeld dat er veel vitamines en mineralen inzitten. Dat klopt ook wel, maar de productiemethode van de voedingsstoffen gaat ten koste van de vitamines.
Door de te hoge temperaturen (vaak boven de 150 graden Celsius) worden veel vitaminen kapot gemaakt. Denk hierbij aan het koken van onze eigen maaltijden, des te langer je een product kookt des te minder vitamines blijven er over. Voor mensen die veel vitamines willen binnenkrijgen is het eten van rauwkost de beste voedingswijze. Voor onze paarden geldt dit eveneens.

 

Hoe komt het nu dat er zoveel paarden zijn met eczeem en mok?

 

Bijna in alle gevallen heeft het te maken met de voeding. Het is net als bij de mensen een welvaartsverschijnsel. Heel veel producten zijn bewerkt met o.a. conserveringsmiddelen, E-nummers en kleurstoffen. Ontworming en een stukje stress dragen ook bij aan een verstoring van de darmflora. Vergeet ook de electrosmog door hoogspanningskabels, zendmasten en verlichting en de belasting door inentingen niet. Dit alles zorgt voor een verstoring van het stofwisselingssysteem met alle nadelige gevolgen van dien.

Door veel uit te proberen zijn we er achter gekomen dat door aanpassing van de voeding hele goede resultaten te behalen zijn bij eczeem. Het resultaat is niet direct zichtbaar binnen een tijdsbestek van enkele dagen zoals dit regulier gebeurt met een paar tabletten of een injectie.

Het is belangrijk om eerst de oorzaak op te sporen. In veel gevallen komt het probleem uit de  darmen voort. Als daar de zaken niet goed gaan, ontstaan er verstoringen zoals verzuring en een tekort aan vitamines, mineralen en spoorelementen. De darmen zijn een grote fabriek. Er mag niets ontbreken aan grondstoffen. Worden er bepaalde stoffen gemist,dan heeft dit direct gevolgen voor de andere productieprocessen, waardoor op den duur alles in de knoei zit en het hele proces verstoord is.

Door de voeding aan te passen, krijgt het paard stoffen binnen die het ook echt nodig heeft. Het paard heeft bepaalde mineralen nodig die de enzymenwerking in de cellen mogelijk maken, zoals spoorelementen, ijzer, koper, kobalt, mangaan, zink en magnesium. Mineralen zijn absoluut noodzakelijke stoffen voor het leven. Ook vitamines maken vaak deel uit van enzymen of enzymsystemen. Ontvangt het lichaam te weinig vitamines via de voeding of neemt het lichaam te weinig vitamines op uit de darm, omdat bijvoorbeeld de opneming is geblokkeerd, dan krijgen de cellen te weinig vitamines aangevoerd. Bepaalde enzymen in die cellen kunnen dan niet werken. Het gevolg is dat de celfunctie achteruit gaat. Dat proces wordt ontsporing van de stofwisseling genoemd.

Om de stofwisseling en het immuunsysteem weer in goede banen te leiden, geven wij  het volgende voedingsadvies: Beginnen met het zuiveren van het bloed door ontgifting. Alle toxische stoffen moeten opgeruimd worden. Het beste is om als volgt te beginnen. Maai brandnetels en laat deze twee dagen liggen. Voer deze vervolgens aan uw paard. Begin met een emmer vol brandnetels en voer dit op tot de brandnetels de helft van de hoeveelheid hooi vervangen die u normaal gesproken aan uw paard voert. De urine van het paard zal de eerste tijd veranderen van kleur, namelijk van bierkleur in koffiemelkkleur of nog witter.

Als de toxische stoffen opgeruimd zijn en de verzuring minder is geworden, zal de kleur van de urine weer normaal worden. Tegelijkertijd geven we het paard extra natuurlijke vitamines en  mineralen om de conditie van de lichaamscellen en de darmflora weer op te bouwen. In de eerste plaats voeren we onbewerkte spelt, dus spelt dat niet gedorst is en waar het vliesje nog omheen zit. Doordat dit onbewerkt is, zit dit graansoort vol selenium en andere spoorelementen. Het beste is om te beginnen met drie keer per dag een kopje en dit op te bouwen naar vier keer per dag één beker, daarnaast wat zwarte haver en mais.

Verder heeft een paard koolsoorten nodig, te beginnen met broccoli, rode kool, witte kool,  boerenkool, dus alle kruisbloemige soorten. Bouw de hoeveelheid kool langzaam op tot ongeveer een halve kool per dag. De kool kan nog versterkt worden door andere stoffen, o.a. knoflook (1x een maatschepje per dag), 1 eetlepel groene thee bladeren, kurkuma (1 theelepel per dag), zwarte peper (1/4  theelepel per dag), koudgeperste lijnzaadolie of lijnzaadkoeken.

Ook zou het heel goed zijn om een probiotica te geven bijvoorbeeld een kombucha drank. Dit is te koop via internet, maar het is ook zelf te maken. Het is een mengsel van groene thee, druivensuiker, gewone suiker, honing en een zwam. Dit moet op een donkere warme plaats weggezet worden. Na twee weken is het gistingsproces klaar en zijn alle zoete stoffen omgezet naar een zure drank. Dit geheel heeft een sterke invloed op de darmflora en op het immuunsysteem. Deze drank kunt u over de spelt gieten of met de kool vermengen. Bouw dit langzaam op naar twee keer per dag ¼ liter. Naast de brandnetels, kool, kombucha en de andere stoffen kunt u uw paard ook nog wat takken van wilgen, berken en vruchtbomen laten eten of wat heide. Een paard moet eigenlijk 24 uur per dag de beschikking hebben over voedsel. Een paard heeft namelijk geen galblaas. Zijn de darmen leeg dan druppelt de galvloeistof rechtstreeks in de darmflora en er ontstaat een ongewenste verbranding van de darmflora.

Mocht de eczeem of mok heel ernstig zijn dan is te overwegen om magnesium baden of douches te nemen. Hiervoor hebben wij een soort cabine gemaakt waar het paard in komt te staan. Onder het paard bevindt zich een opvangbak waar warm water met magnesium chloride inzit. Deze oplossing wordt op een temperatuur van ongeveer 38 graden Celsius gehouden door een verwarmingselement. In deze opvangbak bevindt zich een pompje met een slang en een borstel. Door het paardenlichaam te behandelen met deze oplossing met behulp van de borstel gaan de poriën van de huid open staan, waardoor het magnesiumzout naar binnen gaat. Dit gaat zich verdelen langs de cellen. Denk hierbij aan een theezakje in warm water. Door deze behandeling treedt er een ontzuring op in het lichaam en worden de zuren en slakken uitgescheiden via de huid. De huid is de derde nier van het lichaam. Als deze niet goed werkt, kunnen de afvalstoffen niet goed opgeruimd worden. Bij de tweede of derde behandeling zullen er heel veel huidschilfers (dode huidcellen) loslaten, waardoor het lijkt of het paard helemaal onder het stof zit. Dit is echt nodig want hierdoor zullen de huidporiën weer gaan leven en ademen. Zuurstof en andere stoffen kunnen nu weer opgenomen worden.

Het beste resultaat wordt behaald door het paard een kuur te geven van een maand lang met twee behandelingen per week van minimaal een half uur lang.

 

Behandeling van eczeem paarden in het kort samengevat:

 

  • Verstrek veel brandnetels om te ontgiften;
  • Geef extra vitamines, mineralen en spoorelementen om de tekorten in het lichaam weer aan te vullen. Deze zitten in spelt, zwarte haver ,maïs, alle koolsoorten o.a., broccoli, rode en witte kool, rode bieten, ui, knoflook, wortel, appel, groene thee, kurkuma, zwarte peper, kombuchadrank , lijnzaadolie of lijnzaadmeel;
  • Eventueel twee keer per week een magnesiumbehandeling;
  • Voer geen bewerkt voedsel waar suiker of melasse inzit;
  • Laat alleen inenten met die stoffen die echt nodig zijn (dus geen complete cocktails);
  • Ontworm alleen na een mestonderzoek;
  • Beperk de grasconsumptie, zeker van zure gronden of als er geen kruiden in het weiland zitten;
  • Probeer stress, electrosmog en milieugifstoffen te voorkomen;
  • Laat het paard geen 24 uur per dag op de stal staan maar geef het beweging.

 

Al deze maatregelen zijn geen 100% garantie dat uw paard van de eczeem afkomt maar er is wel een hele goede kans dat de aandoening minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt. Dit gebeurt niet in een periode van twee weken. Dit neemt een half jaar tot een jaar in beslag.
Door veel uit te proberen en te onderzoeken, wordt het ons steeds duidelijker dat zowel een mensen- als paardenlichaam een complex geheel is dat wij niet  kunnen doorgronden, al zouden wij de tijd hebben om het nog eens 100 jaar te bestuderen!

 

Ik wens u veel succes bij het overschakelen naar een ander voedingspatroon voor een gezond paard.
G.H. Smit

Copyright © 2022. All Rights Reserved.